Dedektör Derinlik Arttırma Yöntemleri

reklam

Dedektörlerde derinlik oldukça önemli bir konu. Hal böyle olunca bazı arkadaşların dedektörün derinliğini arttırmak için çip taktırdığını veya yazılım attırdığını görüyorum. Bu yazımda dedektör derinliği nasıl arttırılır sorunu cevaplayacağım.

Dedektör Derinlik Arttırma Yöntemleri

Dedektör Derinlik Arttırma Yöntemleri

Arkadaşlar öncelikle dedektöre çip taktırıp veya yazılım attırıp derinlik arttırmak gibi bir durumun olmadığını söyleyeyim. Bu iş definecilerden para koparmaya çalışanların uydurduğu bir yalan. Hele ki cihazınız Garrett, Minelab, XP vs. gibi fabrikasyon bir dedektörse bu hiç mümkün değil. Onlarca elektronik mühendisinin tasarlayıp geliştirdiği dünya markası bir dedektöre televizyon, cep telefonu vs. tamircisinin çip takması veya yazılım atması ne kadar mantıklı?

Bazı ufak dokunuşlarla derinlik arttırmak mümkün. Ama stabiliteden fedakarlık ederseniz mümkün. Zaten mühendisler de bunun farkında. Ama bizim kurnazlar bunu fırsata çevirmiş. Örneğin eşik değeri fabrika çıkışında minimum 10 olsun. Siz eşik potansiyometresini değiştirip bunu 5’e çekerseniz cihazın verdiği sesleri daha erken duymaya başlarsanız. Böylece derinlik artmış olur. Ama araziye çıkınca işler değişir. Tüm parazitleri de duymaya başlarsınız. Yani derinlik artar ama stabilite kaybolur.

VLF Dedektörlerde Derinlik Arttırma Yöntemleri

VLF dedektörler çalışma prensipleri gereği belirli frekanslarda üretilir. Örneğin 9 khz, 15 khz, 40 khz gibi. Bu dedektörlerde derinlik arttırmak için frekansı düşürmeniz gerekir. Yani 5 khz bir dedektör 40 khz dedektörden daha derindir. Ama derinlik artınca küçük metallere olan hassasiyetin de azalacağını unutmayın. Detaylı bilgi için Dedektörlerde Frekans ve Khz Nedir? başlıklı yazıyı okuyun.

Pulse Dedektörlerde Derinlik Arttırma Yöntemleri

Pulse dedektörlerde büyük objeler için (grup para, heykel, küp vs.) derinlik arttırmak istiyorsanız başlık çapını büyütmelisiniz. Çap büyüdükçe derinlik artacaktır. Ama yine küçük metallere olan hassasiyet azalacaktır. Derin arama başlıkları uçurtma başlık veya çerçeve başlık olarak da bilinir.

Genel Derinlik Arttırma Yöntemleri

Arkadaşlar derinlik arttırmak istiyorsanız ilk yapacağınız şey dedektörün ayarlarını çok iyi yapmak. En önemlisi toprak ayarı ve eşik sesi. Bu ikisini düzgün ayarlamazsanız isterse cihazınız 500 metre çekim özelliğine sahip olsun nafile. Metali gözüne soksanız görmez. Örneğin verdiğim GPX 5000 eğitimlerinde; ayarları ben yapıyorum tek parayı 40 cm’den alıyoruz, eğitim alan arkadaş yapıyor 25 cm’den alıyoruz. Ne kadar sabırlı ve tecrübeli olursanız dedektörü %100’e yakın performansla kullanırsınız. Böyle olunca derinlik de otomatikman artmış olur.

İkinci önemli konu ise cihaz ve başlık seçimi. Ne aradığınızı kararlaştırıp en uygun dedektörü ve başlığı seçmeniz gerekiyor. Örneğin Lorenz Z1 derinliğiyle öne çıkan bir cihaz. Ama siz Z1’le tektekçilik yaparsanız veya altın nugget ararsanız sonuç hüsran olur. Kamyonla yolcu taşınmaz. Yük taşınır. Eğer amacınız yolcu taşımaksa otobüs almanız lazım. Dedektör seçimi de buna benzer. Eğer dedektör seçiminde kararsız kalıyorsanız Dedektör Tavsiyeleri – Hangi Dedektörü Almalıyım? başlıklı yazıyı okuyunuz.

Son olarak özellikle VLF cihazlarda all metal yani tüm metaller modu derinliğin en fazla olduğu moddur. Yani ayrım kapalıyken derinlik maksimum seviyede olur.

Sonuç

Sonuç olarak çip takıyorum, yazılım atıyorum diyenlere para kaptırmayın. Bunlar ya yukarıda yazdığım gibi eşik ayarını düşürür yada sesi arttırmak için ufak bir amfi devresi bağlar. Siz de ses yükselince kısık olan sesleri duymaya başladığınız için derinlik arttı sanırsınız. Kurnazların oyununa gelmeyin. Definecilikte bilgi ve akıl ile ilerlerseniz sonuca ulaşırsınız. Selametle.

Etiketler:

reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. mehmet dedi ki:

    Sonunda doğruları konuşan birileri çıktı. Yıllardır dilimizde tüy bitti anlata anlata. Hala uyducular çipçiler çubuklar para kazanıyor şaşıyorum valla

Yorum Yaz