Dedektör Kullanmaya Yeni Başlayacaklar İçin 15 Tavsiye
Arkadaşlar eğer hali hazırda bir dedektörünüz yoksa ve almayı düşünüyorsanız burada yazacaklarımı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim. Zaten 3-5 defa arazi tecrübesi yaşayanlar, tespitlerin ne kadar doğru olduğunu anlayacaktır. Tecrübeli arkadaşlar bu maddelere eklemek istediklerinizi yorumlar kısmına yazın.
1- Şunu en başından söyleyeyim. Bu işe yeni başlamayı düşünüyorsanız istekli, azimli ve çalışkan olmak zorundasınız. Ne yapacağınız hiç önemli değil. İster define arayın, ister tektekçilik yapın, isterseniz de sahillerde altın/gümüş takı arayın.
2- Hedefinizi belirleyin. Ne yapacağınıza karar verin. Amacınıza en uygun dedektörü satın alın. Tektekçilik yapacaksınız tek para dedektörü, define arayacaksanız define dedektörlerini araştırın. Yük taşıyacaksak kamyon, yolcu taşıyacaksak otobüs alırız. Kamyon alıp yolcu taşımayla uğraşmayın.
Önemli Not: Dedektör almadan önce “Dedektör Tavsiyeleri – Hangi Dedektörü Almalıyım?” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.
3- Dedektör almadan önce çok iyi araştırma yapmalısınız. Bütçenize en uygun fiyat/performans ürününü bulmaya çalışın. Cihazları kullanan kişilerin yorumlarını dinleyin. Unutmayın en pahalı dedektör, en iyi dedektör değildir.
4- Tarihi iyi araştırın. Arama yapacağınız bölgede kimler hüküm sürmüş, daha önce hangi kalıntılar bulunmuş bunları çok iyi araştırın.

Dedektör Tavsiyeleri
5- Dedektörü çeşitli metallerle test edin. Metallere verdiği sinyalleri dinleyin. Farklı ayarlar deneyin. Böylece arazide işiniz kolaylaşacaktır.
6- Elinizdeki dedektörü iyi tanıyın. Tüm ayarlarını, tepkilerini öğrenmeye çalışın. At binenin, kılıç kuşananındır.
7- Dedektörü ilk kullanmaya başladığınızda her sinyali değerlendirin. Böylece dedektörün hangi metale, ne tepki verdiğini öğrenmiş olursunuz.
8- Eğer nokta hedefiniz yoksa veya çok çok şanslı değilseniz, hemen ilk aramada sonuca ulaşamayacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Bu çok normal bir durum. Hayal kırıklığı yaşamayın. Moralinizi bozmayın. Unutmayın. Thomas Edison ampulü bulana kadar 2000’den fazla başarısız deney yapmış ve sonunda ampulü icat etmiş.
9- Zayıf sinyalleri atlamayın. Zayıf sinyaller derinden gelebilir. Bu da kıymetli metal çıkma ihtimalini artırır.
10- Bir sinyal aldığınızda toprağın 3-5 cm üzerini kazıyın. Dedektörü tekrar tutun. Çünkü çöp atıklar çoğunlukla 5 cm yüzeyde olur.
11- Bulduğunuz gazoz kapağı, çivi vs. gibi çöp atıkları toplayın. İlerde aynı yere tekrar geldiğinizde temiz arazide arama yapmak işinizi kolaylaştırır.
12- Metal ayrımını teyit etmek için mutlaka hedefin etrafında dönün. Yani örneğin yönünüz kuzeye dönükse, birde batıya veya doğuya dönüp başlığı sallayın. Farklı açılar metal ayrımını netleştirir.
13- Özellikle yaz aylarında sabah veya gece serinliğinde arama yapmak dedektörün performansını arttıracaktır. Elektronik aletler aşırı ısındığında performans kaybı yaşar.
14- Arama başlığını zemine paralel ve sabit mesafede sallamaya özen gösterin.
15- Bulduklarınızı tarih ve konum bilgisiyle birlikte bir yere not edin. Aynı yere tekrar gittiğinizde size ipucu verecektir.
Yeri geldiğinde uykusuz kalacağınızı, üşüyeceğinizi veya terleyeceğinizi, yorulacağınızı şimdiden bilin. Her işin bir zorluğu vardır. O yüzden hedefe odaklanın. Sonunda çok mutlu olacağınızı düşünün.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.