Dedektör Tavsiyeleri – Hangi Dedektörü Almalıyım?

reklam

Arkadaşlar metal dedektörleri konusu oldukça geniş. Başlı başına bir dünya. Yüzlerce marka model var. Karar verememeniz gayet normal. Bu yazımda size, dedektör alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili tavsiyelerde bulunacağım. Dikkatlice okumanız yararınıza olacaktır.

Unutmayın arkadaşlar her alet bir iş için tasarlanmıştır. Gemi denizde gider, uçak havada. Gemi alıp uçmasını beklerseniz sonuç hayal kırıklığı olur. Bu yüzden suda mı gideceksiniz hava da mı buna çok iyi karar vermeniz gerekiyor. Sonra boşa kürek çekmiş olmayın.

1- Öncelikle ne arayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Tek para mı arayacaksınız, küp (grup para) mü arayacaksınız, ikisini birden mi arayacaksınız? Benim tavsiyem tek bir işe odaklanmanız. İkisini birden yapacağım derseniz ne güç yeter ne zaman. Zamanım da çok enerjim de çok diyorsanız karar sizin.

Tektekçilik ve Definecilik

Tektekçilik ve Definecilik

2- İkinci adım olarak arama yapacağınız bölgenin tarihini araştırmalısınız. O bölgede kimler yaşamış, savaştan kaçanlar, sürgün edilenler olmuş mu? Bölgede mezarlar var mı yada daha önce tek para toplayanlar olmuş mu? Bulunan paralar kıymetli paralar mı? Bunlar önemli detaylar.

3- Son olarak bölgenin toprak yapısı çok önemli. Bol mineralli, madenli arazilerde dedektörlerin işi çok zordur. Ayrıca bölge metal çöp atıklarla doluysa da işiniz zorlaşır.

Bu 3 maddeyi değerlendirdikten sonra kararınızı verin. Bölgem uygun, ben kazmakla uğraşamam, 30-40 cm derinlik bana yeter diyorsanız tektekçilik yapmanız uygun olur. Bölgem uygun, ekibim hazır, zamanım da var diyorsanız grup para, küp, mezar, lahit vs. aramaya uygunsunuz demektir.

Eğer acemiyseniz ve yeni başlayacaksanız “Dedektör Kullanmaya Yeni Başlayacaklar İçin 15 Tavsiye” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Tektekçilik için Dedektör Tavsiyeleri

Bölge toprağı yoğun mineralli değilse VLF sistem dedektör tercih edebilirsiniz. VLF sistem dedektörleri taşıması ve kullanması kolaydır. Metal ayrımı konusunda başarılı sistemlerdir. Fiyatları 1.000 TL‘den başlar 15.000 TL‘ye kadar çıkar. Çoğu dedektör firmasının VLF sistem cihazı vardır. Defineciler arasında valf dedektör de diyenler var.

Dedektör Tavsiyeleri

Tektekçilik için VLF Sistem Dedektörler

Daha detaylı bilgi almak için “Tektekçiler İçin Dedektör Tavsiyeleri – Tek Para Dedektörleri” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Eğer bölge toprağı yoğun mineralli, madenli bir topraksa ve lav, demir curufu vs. gibi yoğun madenli yapıdaysa VLF sistem dedektörler derinlik kaybedeceği için pek iş yapamazlar. Bu durumda toprak balans özelliği bulunan pulse sistem (Pi) dedektörlere yönelmeniz gerekir. Bu cihazlar derinlik kaybetmezler ancak pahalı cihazlardır. Pulse sistem bir cihazla tek para arayacaksanız pek alternatifiniz bulunmuyor. Minelab GPX serisini ve Pimax Pmx Gold dedektörü önerebilirim. Fiyatları 10.000 TL ile 30.000 TL arasında değişiyor.

Pulse Sistem Dedektörler

Pulse Sistem Dedektörler

Grup Para Arayanlar için Dedektör Tavsiyeleri

Grup para için benim tavsiyem ve mantıklı olan pulse sistem dedektörlerdir. Pulse sistem cihazlar da kalite çok önemlidir. Piyasada çok fazla ürün var. Ama iş yapacakların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Minelab GPZ ve GPX serileri, Lorenz Z1 ve Z2 serileri kendilerini kanıtlamış cihazlardır. Ancak fiyatları 70.000 liraları bulabiliyor. Yerli ürünlerden Pimax Dedektör, Teknoloji ekibi ve Gold Dedektör‘ün iyi işler çıkardığını söyleyebilirim. Yabancı cihazlara göre daha uygun fiyatları nedeniyle tercih edebilirsiniz.

Pulse dedektörün yanında bütçeniz varsa birde VLF sistem kullanmanızı tavsiye ederim. Yüzeydeki metal atıkları temizlerken, derinlik ve ayrım kontrolü yaparken çok işinize yarayacaktır. Ben şahsen bu şekilde kullanıyorum.

Daha detaylı bilgi almak için “Pulse Sistem Dedektör Tavsiyeleri – Derin Arama Dedektörleri” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

 

Etiketler:

reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Vedat dedi ki:

    Ustam ikinci el gpx 4500 mü sıfır pmx gold mu ne tavsiye edersin.ikiside aynı paraya gelcek bana.acil cevap lazım makine satılmadan

    1. Musa Tetik dedi ki:

      Kardeşim tektekçilik mi yapacaksın derin aramamı mı? Tektekçilik yapacaksan iki cihazda işini görür. Ama derin aramalar için PMX Gold uçurtma başlığıyla daha avantajlı durumda. İkinci el gpx alırken çok dikkatli ol. Tamir görmüş, yüksek gerilim yemiş cihaz başını ağrıtır. PMX’in kullanılmamış olması artı özellik.

  2. tektek dedi ki:

    üstat tektek için vanqus nasıldır yerine önerebileceğin makine varmı

    1. Musa Tetik dedi ki:

      Vanquish da çoklu frekans özelliği bulunuyor. Yeni teknolojili başarılı bir dedektör. Tektek için iyi işler çıkarabilir. Bu yazıdan diğer tavsiyeleri okuyabilirsin: https://dedektorrehberi.com/en-iyi-tek-para-dedektorleri-tektekci-dedektorleri/

  3. Mehmet Emin dedi ki:

    ustam alan taramamı dedektörmü önerirsin alan taramalar daha ucuz ama mineralede gider diyolar kafam çok karıştı

  4. Serkan dedi ki:

    Hocam tavsiyelerinizi okudum hiç Fisher markası yok. Size danışmak istediğim birkaç husus var. 1-) Amerika ve kanada videolarında gördüğümüz dere yataklarında, boş arazilerde nuget ve daha küçük altın parçaları Türkiye’de bulma ihtimalimiz nedir? 2-) Bu işleri yapanlar videolarda ekseriyetle Fisher Gold Bug 2 kullanıyorlar sizce Türkiye’de bu cihaz iş yapar mı? 3-) Cihazın orijinal mi sahte mi olduğunu nasıl anlayacağız, zira bir de öyle bir gerçek var.

    1. Musa Tetik dedi ki:

      1- Türkiye’de dere kenarlarında altın nugget bulanlar var. Ama sayıları fazla değil. Çok emek ister. Verimli bir yer bulmak gerekir. 2-Gold Bug 2 71 khz’de çalışıy0r. Çok yüksek bir frekans. Bu yüzden çok küçük parçaları bile algılar ama derinlik düşer. Yani yüzeyden 20-30 cm aşağıya inemez. Derede altın bulamadım, define arayım dersen işine yaramaz. 3-Cihazı distribütör firmadan alırsanız sahte olma ihtimali olmaz. Diğer türlü anlamanız için elinizde 1 orijinal cihaz olması lazım ki ikisini birbiriyle karşılaştırın.

  5. METE dedi ki:

    Ustam Sıfır pulse olarak GPX4500 17 bin TL bu rakam bile bütçe üstünde. Öte yandan 5000 serisi de malum 30 bin liralarda. Zaten hayal. Garret ATX’den hiç bahsetmemişsiniz. Şu sıralar 12 bin TL arası alınabiliyor. İnsan o zaman ATX alayım diye düşünüyor. Sizin yorumunuzu merak ediyorum.

  6. METE dedi ki:

    Bu arada ATX’İ gurup para araması için düşünüyorum ustam.

  7. mustafa akın dedi ki:

    merhaba yazılarınızı okudum bu işe yeni başlayanlar için çok bilgilendirici olmuş elinize emeğinize sağlık öncelikle ben dere kenarları ve ormanlık alanlarda arama yapmak istiyorum tarihi bir yerleşkede yaşıyorum biraz daha uygun fiyatlar ile aşlamak istiyorum tavsiyeniz ne olur?

  8. Adem dedi ki:

    Merhabalar, evimizin temelinde bir bölgede şüpheleniyoruz. Ortalama toprak altında 40-60 cm tavsiye edeceğiniz çok pahalı olmayan bir model var mı acaba

  9. Süleyman dedi ki:

    Ustam tek tek te minelaba vanguish 340 nasıl bi cihazdır yeni başlıcam isimi gorurmu bakîcam yer minarelli bi yer garretle arasında kaldım ama pek cok arladasım minelab ı tqfsiye etti

Yorum Yaz