Dedektör Toprak Ayarı Nasıl Yapılır?

reklam

Dedektörlerde toprak ayarı en önemli konudur diyebiliriz. Bu yüzden toprak ayarı konusunda çok önemli birkaç bilgi vereceğim. Yazıyı sonuna kadar okumak yararınıza olacaktır.

Dedektor toprak ayarı nasıl yapılır

Dedektor toprak ayarı nasıl yapılır

Toprak Ayarı Nedir?

Toprak yapısı bölgelere göre farklılık gösterir. Örneğin bazı topraklar aşırı demir madenli, bazıları volkanik tüflü, bazıları da mineralsiz temiz toprak olabilir. Dedektörün tüm bu toprak yapılarına uyum sağlaması ve her zeminde stabil çalışması gerekir. Bunu sağlayan ise toprak ayarıdır. Toprak ayarı için, dedektörün toprağı (zemini) tanıması diyebiliriz. Zemin ayarı, zemin dengesi, ground balance, toprak balansı olarak da bilinir.

Toprak Ayarı Nasıl Çalışır?

Dedektörler de televizyon, telefon vs. gibi elektronik cihazlardır. Cihazın toprağı tanıması için cihazın içinde, bir nevi dışarıda gördüğümüz ayar düğmelerinin gizlenmiş ve otomatikleştirilmiş halleri bulunur. Dedektörün başlığını yere yaklaştırdığınızda, cihaz topraktaki mineral yoğunluğuna göre kendini ayarlar. Bu işlemi manuel şekilde kendiniz de yapabilirsiniz. Artık çoğu cihazda otomatik ve manuel toprak ayarı yapma imkanı var.

Toprak Ayarı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Toprak ayarı dedektörün yakıtı gibidir. Eğer doğru ve temiz yakıt koymazsanız sonuç hüsran olur. İlk karşılaşacağınız sorun cihazın derinlik kaybetmesi olacaktır. Bu yüzden toprak ayarı yaparken aşağıda yazılanlara çok dikkat edin.

1- Toprak ayarı yapmak için metal olmayan temiz bir yer bulun.

2- Üstünüzdeki telefon, kemer tokası, çelik burunlu ayakkabılar vs. başlığı indirip kaldırırken cihazı etkileyebilir.

3- Toprak ayarını, dedektörü üreten firmanın kullanım kılavuzunda yazdığı şekilde yapın. Tüm işlemleri birebir uygulayın.

4- Başlık kablosunu sapa iyice sarın. Sallanmasını engelleyin.

5- İki cihazı aynı yerde çalıştırmayın. Aralarında en az 20 metre mesafe bırakın.

Yanlış Toprak Ayarı Yaparsam Ne Olur?

Toprak ayarı hatalı şekilde yapılırsa cihaz stabil çalışmaz. Sürekli olarak parazit yapar. Arama yaparken sahte sinyaller verir. En önemlisi derinlik kaybeder. Örneğin cihaz tek parayı 40 cm’den alıyorsa, hatalı toprak ayarı yapıldığında 2-3 cm’e kadar düşebilir. İşte bu yüzden dedektörlerde toprak ayarı çok önemlidir. Son olarak da metal ayrımında yanılmalar olur. Altın, gümüş vs. gibi kıymetli metalleri, kıymetsiz olarak gösterebilir.

Sonuç

Toprak ayarının nasıl yapıldığı konusunda kesin bir tarif veremem. Çünkü ayarlar cihaza göre farklılık gösterebilir. Burada yazdıklarıma dikkat ederseniz dedektörden aldığınız verim maksimum olacaktır. Eğer defineciliğe veya tektekçiliğe yeni başladıysanız Dedektör Kullanmaya Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Aşağıya örnek olması için bir video ekliyorum.

Etiketler:

reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz