Dedektörlerde Frekans ve Khz Nedir?

reklam

Özellikle tektekçi arkadaşlardan dedektör frekansları konusunda çok soru geliyor. Dedektörlerin çalışma mantığını kavramak ve uzmanlaşmak için frekans konusunu iyi kavramamız gerekiyor. Burada yazacaklarım VLF dedektörler için geçerli.

Dedektörlerde Frekans Khz Nedir?

Dedektörlerde Frekans Khz Nedir?

Frekans Nedir?

Frekans bir olayın 1 saniye içinde kaç defa tekrarlandığının ölçümüdür. Birimi Hertz’dir. Kısaltması “hz” dir. Örneğin dedektörlerin özelliklerinde 12 khz, 18 khz vs. gibi bilgiler görürüz. Kiloherz olarak okunur. Bunlar dedektörün saniyede 12.000 veya 18.000 frekansla çalıştığını gösterir. Peki bu teknik bilgi bizim ne işimize yarar?

Frekans Nedir?

Frekans Nedir?

Dedektör Frekans Bağıntısı

Kısaca dedektörlerin çalışma sisteminden bahsedeyim. Dedektörler belirli frekanslarda manyetik dalgalar üretmek üzerine tasarlanmıştır. Bu manyetik dalgalar arama başlığı veya bobin dediğimiz parça üzerinde manyetik alan oluşturur. Eğer oluşan manyetik alan içerisine bir metal girerse, manyetik alanda bozulmalar olur. Bu bozulmalar elektronik devre tarafından algılanır. Eğer dedektörün frekansı yüksekse küçük ama yoğun bir  manyetik alan, frekans düşükse seyrek ama geniş bir manyetik alan oluşur.

Dedektör Frekans Khz Bağıntısı

Dedektör Frekans Khz Bağıntısı

Dedektörlerin frekansları ile derinlik arasında ters orantı vardır. Yani frekans yükseldikçe derinlik azalır. Frekans düştükçe de derinlik artar. Ancak buradan düşük frekanslı dedektör iyidir sonucu çıkmaz. Çünkü frekansın düşmesi dedektörü küçük metallere duyarsız hale getirir. Daha kolay anlaşılması için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Dedektörde Frekans Derinlik ve Hassasiyet

Dedektörde Frekans Derinlik ve Hassasiyet İlişkisi

En İyi Frekans Hangisi

Define dedektörleri kullanım amaçlarına göre çeşitli frekanslarda üretilir. Örneğin 20 khz, 9 khz, 12 khz gibi. Bu yüzden en iyisi şudur demek doğru olmaz. Kullanacağınız alana göre en uygun ürünü seçmeniz gerekir.

Örnek : 0.5 grama kadar altın parçacıkları (nugget) arayacaksınız. O zaman 40 khz gibi yüksek frekanslarda çalışan bir dedektör kullanmanız gerekiyor.

Örnek 2 : 50 kuruş, 1 TL bü yüklüğünde sikke arayacaksınız. 12 khz gibi düşük frekanslı dedektör kullanmanız gerekir.

İşte kafaların karıştığı nokta burada başlıyor. Biz toprağın altında karşımıza ne çıkacağını nereden bilebiliriz. Belki ufacık bit para çıkacak, belki madalyon kadar para. Bunun için son yıllarda büyük teknolojik yenilikler yapıldı. Tek dedektör ile frekans seçerek arama yapabildiğimiz dedektörler üretildi. Hatta Multi IQ ve Multi Flex özelliği bulunan Minelab ve Garrett markalı dedektörler tüm frekanslarda aynı anda çalışabilmektedir. Daha detaylı bilgi için Minelab Multi-IQ Eşzamanlı Çoklu Frekans Özelliği Nedir? başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Yukarıda yazdıklarımdan tek para, altın ve define dedektörlerinin aslında birbirlerinden farklı özelliklerde olduklarını görüyoruz. Bu konuyu farklı bir başlık altında değerlendirdim. Yazıya şuradan ulaşabilirsiniz; Altın, Tektekçi ve Define Dedektörleri Arasındaki Farklar

Sonuç

Dedektör alırken mutlaka çalışma frekansına bakın. Kullanım amacınıza uygun olup olmadığını değerlendirin. Tek frekansta çalışan cihazlar genellikle 9-15 khz aralığında olur. Küçük ve büyük hedefler için ortalama bir değerdir. Çoklu frekans destekleyen cihazlarla derinlik ve hassasiyet verimini arttırabilirsiniz.

VLF sistem dedektörler genellikle tektekçilik için uygundur. Definecilik için yani derin hedefler için uygun değildir. Eğer grup para arayacaksanız pulse sistem dedektörlere yönelmelisiniz.

Etiketler:

reklam
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

  1. Kurtuluş dedi ki:

    Merhaba,
    Musa bey frekansı 5 den 50 ye kadar aralıkta manuel veya otomatik seçersem 5, 15, 20, 30, 40 ve 50 olan veya yakın 6 adet seçim imkanı sunan toprağı otomatik tanıyan bir cihaz var mı varsa bana üç dört tane kadar ve fiyat aralığı 10 binden 25 bine 30 bine kadar olan bir tavsiyede bulunabilur misiniz? Teşekkürler…

Yorum Yaz