Tektekçilik Nedir?
Tektekçilik, en fazla 50-60 cm derinliğe kadar olan döküntü paraların veya objelerin toplanmasıdır. Paralar topraktan tek tek toplandığı için tektekçilik denmektedir. Bu işlemi yapan kişilere de tektekçi denir. Tektekçilik için çok fazla ekipmana gerek yoktur. Bir dedektör ve çapa yeterlidir.

Tektekcilik nedir?
Tektekçilik yapmak neredeyse tüm dünyada bir hobi çeşidi olarak kabul edilir. Özellikle Amerika, bazı Avrupa ülkeleri ve Rusya’da eşi ve çocuklarıyla birlikte tektekçilik yapanlar oldukça fazladır. Buralarda tektekçiler için çeşitli turnuvalar da düzenlenir. En çok para toplayana ödüller verilir. Tektekçiliği avcılık, balıkçılık vs. gibi bir hobi ve aktivite olarak kabul ederler.

Yurtdışında Tek Para Arama
Tektekçilik için Dedektör Seçimi
Tektekçilikte en önemli ekipman dedektördür. Dedektör tektekçinin gözü kulağı gibidir. İyi bir dedektör daha önce başkaları tarafından tespit edilememiş metalleri bulmanızı sağlar.
Dedektör vlf veya pulse sistem olabilir. Ancak ucuz, hafif, kolay taşınabilir ve metal ayrım özellikleri daha iyi olduğu için vlf dedektörler daha çok tercih edilir. VLF sistem dedektörler mineralsiz topraklarda 50-60 cm’e kadar tek para bulabilir. Ama arayacağınız toprak mineralli ise bu derinlikler ciddi oranda düşer. Daha fazla bilgi almak için VLF Dedektör Nedir ve Nasıl Çalışır? yazımızı okuyunuz. O zaman pulse dedektör kullanmanız gerekir. Ancak her pulse dedektör tektekçilik için uygun değildir. Minelab GPX 5000 tarzında küçük metallere de duyarlı olan bir pulse dedektör olmalı.

Tek Para Dedektörleri
Ayrıca tektekçi dedektörlerinde metal ayrımı çok önemlidir. Arazide gazoz kapağı, nal, çivi, tel gibi birçok çöp bulunur. Bunların hepsini ayırmak mümkün değildir. Ama ayrım özelliği iyi olan bir dedektörle işiniz daha kolay olacaktır.
Tektekçilik Yapılacak Yerler
Tektekçilik için yer seçimi oldukça önemlidir. Yeriniz boşsa en iyi dedektörü de alsanız eliniz boş dönersiniz. İyi bir yer bulabilmeniz için birkaç püf noktası anlatacağım.
Eski insanların paralarını düşürebilecekleri yerleri tahmin etmeye çalışın. Yollar, pazar yerleri, dinlenme bölgeleri ve savaş meydanları tek para toplamak için çok uygun yerlerdir. Buralarda insanların para düşürme ihtimali oldukça fazladır. Ören yerlerinde bu alanları iyi analiz ederseniz sonuca ulaşırsınız.
Ören yeri; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup topografik olarak tanımlanabilecek derecede yeterince belirgin ve mütecanis özelliklere sahip, aynı zamanda tarihsel, arkeolojik, sanatsal, bilimsel, sosyal veya teknik bakımlardan dikkate değer, kısmen inşa edilmiş, insan emeği kültür varlıkları ile tabiat varlıklarının birleştiği alanları ifade eder.
Bölgenize yakın yerleri uydu fotoğraflarından iyice inceleyin. Google Earth bu konuda oldukça iyi. Eski yolları, yapıları, toprak yapısını inceleyin.
Daha önce para toplanan yerleri araştırın. Zaten etrafınızdaki insanlardan bolca duyarsınız. Hepsini toplamışlardır diye düşünmeyin. Daha iyi bir dedektörle ve tecrübeyle bitmiş yerlerden de para alabilirsiniz. Ayrıca yağmur, toprak kayması gibi doğa olayları paraların daha yüzeye çıkmasını sağlar. Bazı bölgelerde özellikle yağmurdan sonra tekteğe çıkanlar vardır.
Tektekçililer Neler Bulur?
Tektekçilerin arazide neyle karşılaşacağı hiç belli olmaz. Toprağın altı farklı bir dünya gibidir. Genellikle sikke, yüzük, küpe gibi objeler bulunur. Tüfek, top mermisi, kılıç, miğfer gibi savaş eşyaları bulanlar da oldukça fazladır. Ayrıca 50-60 cm’e kadar olan küp içindeki grup paraların bulunduğu da çok olmuştur.

Tektekçilerin Bulduklarına Örnekler
Yasal uyarı : İzinsiz arama ve kazı yapmak yasaktır. Lütfen yasalara uyalım.
usta tektek için hangi dedektörü önerirsin bütçem en fazla 3000
Kardeşim bütçe kısıtlıysa 2300 TL’ye simplex alabilirsin. Rahatlıkla işini görür. Diğer alternatifleri görmek için şu yazıyı okumanı tavsiye ederim: https://dedektorrehberi.com/uygun-fiyatli-dedektorler-en-ucuz-6-dedektor/
Hayırlı günler, Tektekcilik yapmak için izin almak gerekiyor mu ?
Elim boş dönmemek için orta şekerli dedektör hangileridir
Hayırlı günler, Tektekcilik yapmak için izin almak gerekiyor mu ?
Elim boş dönmemek için orta şekerli dedektör hangileridir
Usta tektekçilik için herhangi bir izin yada belge almamız gerekiyor mu almamız gerekiyorsa nasıl ve nereden alıyoruz