VLF Dedektör Nedir ve Nasıl Çalışır?
VLF dedektörler dünya genelinde en çok satılan metal arama sistemleridir. Kolay kullanım, uygun fiyat, metal ayrımı gibi özelliklerinden dolayı çok tercih edilmektedirler. Bu yazımda VLF dedektörler hakkında tüm merak ettiklerinizi bulacaksınız.

VLF Dedektör Nedir ve Nasıl Çalışır
VLF Dedektör Nedir?
VLF dedektör, 3 khz ile 70 khz frekans aralığında çalışan ve alıcı-verici olmak üzere 2 adet bobinden oluşan metal tespit cihazıdır. Bu cihazlar yüzeysel aramalar için uygundur. Tek para veya tektekçi dedektörü olarak da bilinir. Çalışma frekansı VLF dedektörlerin en önemli özelliğidir. Frekans yapılarına göre 3 grupta inceleyebiliriz;
- Tek frekanslı
- Frekans seçmeli
- Çoklu frekans (Çoklu frekans nedir?)
Dedektörlerde frekansın önemi hakkında daha detaylı bilgi almak için Dedektörde Frekans ve Khz Nedir? başlıklı yazıyı okuyunuz.

VLF Dedektör Örneği
VLF Ne Demek?
VLF ismi Very Low Frequency kelimelerinin baş harflerinden gelir. Türkçe anlamı çok düşük frekans demektir. Bu dedektörler 3 khz ile 70 khz frekans aralığında çalıştıkları için VLF dedektörler olarak adlandırılırlar. 3 khz-70 khz aralığı düşük frekans olarak adlandırılsa da dedektör sistemleri için oldukça yüksektir. Bu nedenle taş, kaya, mineral gibi etmenler sinyalin geçmesini engeller ve dedektörün derinlik kaybetmesine neden olur.
VLF Dedektörler Nasıl Çalışır?

VLF dedektör çalışma sistemi prensibi
VLF teknolojisi ile üretilmiş dedektörler ana ünite ve arama bobini olmak üzere 2 ana parçadan oluşur. Ana ünite biriminde elektronik devreler ve batarya bulunur. Arama başlığı kısmında ise alıcı ve verici olmak üzere 2 adet bakır sargılı bobin bulunur. Bu bobinler DD şeklinde veya iç içe geçmiş O şeklinde olabilir. Bobinler ve ana ünite kablolu veya kablosuz şekilde birbirlerine bağlıdır.
Şimdi gelelim sistemin nasıl çalıştığına;
- Ana ünite, verici bobine elektrik akımı gönderir.
- Bobin etrafında manyetik alan oluşur.
- Bu manyetik alan metaller üzerinde Eddy akımı yani dairesel elektrik akımı oluşturur.
- Eddy akımları verici bobinin manyetik alanında bozulmalara neden olur.
- Alıcı bobin bu bozulmaları algılar ve ana üniteye iletir.
- Ana ünitede büyütülerek işlenen sinyaller ses ve görüntüye dönüştürülür.
VLF Dedektörlerde Bobin Yapısı

Dedektör bobin yapımı
Arama başlıklarının içinde, ince bakır kablolardan sarılan 2 adet bobin bulunur. Bu bobinler DD ve Oo şeklinde konumlandırılır. Ancak bobinler de metalden yapıldıkları için birbirlerini algılayabilirler. İşte püf noktası burasıdır. Alıcı ve verici bobin birbirinden etkilenmeyecek şekilde ayarlanmalı ve sabitlenmelidir. Ayrıca bobinlerin ve ara kablonun üzerine ekranlama yapılmadır. Böylece dış ortamdan gelen parazitler engellenmiş olur.
VLF Dedektörlerin Avantajları
- Kolay kullanım
- Uygun fiyat (pulse dedektörlere göre)
- Hafif ve kolay taşınabilir
- Metal ayrımında doğruluk oranı yüksek
- Tek para ve sahil aramaları için uygun
VLF Dedektörlerin Dezavantajları
- Derinlik düşük (pulse dedektörlere göre)
- Mineralli arazide derinlik kaybeder
Sonuç
VLF dedektörler uygun fiyatlı oldukları için defineciliğe veya tektekçiliğe yeni başlayanlar için en iyi tercih olacaktır. Hem acemiliğiniz atarsınız hem de dedektör kullanmayı öğrenmiş olursunuz. Ama VLF sistemlerin taş, kaya, tuğla gibi mineralli yapılarda çok derinlik kaybettiğini unutmayın. Birçok dünya markasının vlf sistem ürünü bulunur. Multi frekans olanlar dışında hepsi hemen hemen aynı işi görecektir. Eğer definecilik konusunda profesyonel işler yapmak istiyorsanız Minelab GPX 5000 tarzı dedektörlere yönelmeniz gerekir.
70 khz dedektör piyasada var mı bulamıyorum bir isim veya isimler tavsiye edermisiniź vlf olarak tabi. Teşekkürler…
Fisher Gold Bug 2 71 khz çalışır. 1000 dolar civarında.